Narcissistens ord kan blive som ørehængere i dit hoved

Hvis du har en narcissist tæt inde på livet, ved du, at han eller hun er mester i at tale dårligt om dig og få dig til at tvivle på dig selv. Narcissistens budskaber kan blive som ørehængere, du ubevidst afspiller for dit indre øre igen og igen. Find ud af, hvordan du stopper det negative lydspor

soundtrack dreamstimefree 3668240 Foto: Dreamstime

Ved du, hvad en ørehænger er? Det er en popsang, som du hører i radioen, hvorefter du helt automatisk går og synger melodien for dig selv med det samme omkvæd om og om igen.

Det er imidlertid ikke kun radioens ørehængere, der kan få dig til at synge med, lyder det fra terapeut og forfatter Les Carter i en video på YouTube. En narcissist kan ifølge Carter også have en evne til at installere lydspor i dit hoved, som du ubevidst gentager for dig selv igen og igen og igen. På den måde bliver narcissistens sætninger om dig en slags ørehængere.

Selv om det går dage, uger, måneder eller år, kan den slags budskaber blive ved med at dukke op i dit hoved. Det kan være i form af simple budskaber a la: ”Det er noget alvorligt galt med dig”, ”Du skal bare holde mund”,  ”Du er ustabil”, ”Jeg ville ønske, at andre mennesker kendte dig, som jeg kender dig, for jeg ved, at de alle ville blive skuffede”, ”Du er ikke noget rart menneske”, eller ”Hvis jeg bliver vred, så er det, fordi du gør ting, som ødelægger vores forhold.”

Stop de nedbrydende budskaber
I daglig tale er en narcissist et selvoptaget menneske, men narcissisme kan også være en egentlig personlighedsforstyrrelse. Når der er tale om en personlighedsforstyrrelse er narcissisten skadelig, blandt andet fordi han eller hun savner evnen til at føle empati. Derfor har en narcissist ikke noget problem med at skade dig med hårde ord i et forsøg på at styre dine tanker.

Hvis et narcissistisk menneskes budskaber spiller i dit hoved igen og igen, vil du sikkert ønske, at du kan få disse ørehængere til at stoppe og det med god grund. Mens ørehængere fra popradioen er helt uskadelige, så kan narcissistens ørehængere ifølge Les Carter hæmme din personlige livsudfoldelse. Det er eksempelvis tilfældet, hvis du i dine tanker går rundt og argumenterer med narcissisten. Så længe du gør det, er du stadig en del af hans eller hendes spil.

Narcissistens negative budskaber kan også udvikle sig til ørehængere i dit hoved, hvis du har et behov for at retfærdiggøre dig selv igen og igen. Du har måske brug for at forklare dig for at rette op på misforståelser, og du håber hele tiden, at du vil opnå et gennembrud med den næste forklaring. I virkeligheden er det spild af tid at forklare og forsvare dig selv, for dine forklaringer ændrer intet ved situationen: Narcissisten har brug for at være overhund i jeres relation og få dig til at tvivle på dig selv.

Det kan også være, at du trækker dig og bliver passivt aggressiv, eller det kan være, at du ganske enkelt lever med den skyld og skam, som narcissisten har installeret i dig. Uanset hvordan du reagerer på narcissistens ørehængere, har du ifølge Les Carter brug for at stoppe de nedbrydende budskaber i dit hoved.

Forstå narcissistens spil
Lad os stoppe op et øjeblik og fokusere lidt på narcissisten: Hvad er han eller hun egentlig for et menneske? Hvad fortæller det dig om et menneske, at han eller hun har brug for at tale nedladende om dig for at hæve sig selv op?

Ifølge Les Carter har du at gøre med et menneske, som føler sig meget svag indvendigt. Det er et menneske, som ikke har en personlig styrke at trække på. Narcissisten henter sin styrke i at sikre sig, at du er under ham eller hende.

Narcissisten har brug for, at du er underhunden i jeres relation, for så kan han eller hun selv føle sig stærkere. Med denne indsigt og erkendelse kan du ifølge Carter vælge at stoppe op og sige til dig selv, at det er ikke sådan, dine livsværdier er. Du har ikke selv brug for at nedgøre mennesker omkring dig for at føle, at du er mere værd som menneske.  

Du skal imidlertid vide, at narcissisten godt kan lide at ydmyge dig. Det er en temmelig trist tanke, som du gerne lige må tænke lidt over: Hvis narcissisten siger noget, der rammer dig hårdt, føler han eller hun en stor sejr. Som Les Carter udtrykker det:

”Det er en sørgelig måde at leve på.”

Vælg en ny måde at reagere på
Det vigtige for dig er at overveje, hvordan du vil reagere på de negative ørehængere, som narcissisten ønsker at få dig til at synge med på. Lad os derfor se på, om du kan vælge at anskue situationen på en ny måde.

Narcissistens vrede og kritik behøver ifølge Les Carter ikke at knække dig. Narcissistens had og foragt behøver ikke at knække dig. Narcissistens mangel på forståelse, behøver ikke at knække dig. Narcissistens egoisme og arrogance behøver ikke at knække dig. Alle disse egenskaber hos narcissisten fortæller dig meget mere om, hvad der sker inde i hans eller hendes hoved, end de beskriver dig som menneske.

Du skal ifølge Carter huske på, at når en narcissist forsøger at få dig til at synge de samme negative budskaber igen og igen i dit hoved, handler det om, at narcissisten har brug for at løfte sig selv på. Du behøver ikke at ’synge med på sangen’. Du kan vælge ikke at genspille budskaberne igen og igen og igen.

Der er nemlig et vigtigt spørgsmål, som du med fordel kan stille dig selv: Hvad tænker du om dig selv? Det er et langt bedre spørgsmål at besvare, og det flytter dit fokus tilbage til dig selv.

Du er værd at elske
Narcissisten har et meget stærkt, egoistisk motiv for at gøre dig til underhund, og derfor er det nødvendigt, at du selv tager stilling til narcissistens beskyldninger og anklager. Når du gør det, har du ifølge Les Carter brug for at kende nogle facts om dig selv:

  1. Du er værd at elske: Du er født til at give og modtage kærlighed. Sådan har det været siden den dag, du blev født. Som barn har du har brug for mennesker, der formår at styrke dig og træne dig til at se, at du er værd at elske. Der findes mennesker, som ikke har særlig gode til at bestride det job, men det ændrer ikke ved, at du er værd at elske. Som voksen er det bedste, du kan gøre, at elske dig selv. Du skal vide med dig selv, at du har en indre værdi.
  2. Du skal ikke gøre dig fortjent til et andet menneskes anerkendelse: Du ved allerede, at du er værd at elske, og at du har værdi som det menneske, du er. Du er ikke et dyr i zoologisk have, der skal springe igennem en kulørt ring for at blive accepteret. Du behøver ikke at springe igennem andre menneskers hulahopringe for at vinde deres anerkendelse.
  3. Selv når du begår fejltagelser, kan du rette op på fejlen og vokse som menneske: Én af de ting, som narcissister elsker at gøre, er at tage dine fejl og holde dem op foran et forstørrelsesglas. Narcissisten vil gentage dine fejl igen og igen og igen, så det kan udvikle sig til en ørehænger hos dig: ”Husk, hvordan du begik den fejl”. Virkeligheden er, at vi alle sammen begår fejl, så derfor skal du ikke gå og slå dig selv oven i hovedet, fordi du har begået fejl i livet. I stedet for at dukke nakken, kan du ifølge Carter vælge at ranke ryggen og vokse: Du lærer meget mere af dine fejl, end du gør af dine succeser.
  4. Dit liv har betydning, og denne betydning er større end den konkurrence, som narcissisten ønsker at trække dig ind i: Meningen med dit liv kommer ud fra din viden om, at du er et godt menneske, der fortjener kærlighed, og din viden om, at du kan tale med godhed og anstændighed til andre mennesker. Som mennesker fortjener vi alle værdighed og respekt, og du kan give netop værdighed og respekt til andre mennesker.
  5. Ingen mennesker har retten til at tage din værdi som menneske fra dig: Narcissisten vil gerne overtage dine tanker og tryne dig med stribevis af negative budskaber. Narcissisten ønsker at gentage og fastholde de negative budskaber, indtil de klæber helt fast i din hjerne. Et menneske, der gør sådan mod andre mennesker, kommer ifølge Les Carter fra et meget problematisk sted i livet. Det behøver du ikke at lade dig påvirke af. Du behøver ikke at være narcissistens forsyningskilde. Du kan med fordel tænke helt anderledes: Du kan tænke sunde tanker om dig selv, og det er den metode, du kan bruge til at få narcissistens budskaber ud af dit hoved. Du kan betragte narcissistens budskaber til dig, som budskaber, der kommer fra en forpint sjæl. Det er ikke budskaber, du på nogen måde skal tage til dig, forsvare dig imod eller argumentere imod.

Kilde: YouTube.com