Forfatter og coach: Psykisk vold kan ødelægge dit liv

Du kan blive fanget ind i et forhold med en person, som ikke er helt normal, men som udadtil virker som det troværdige, sympatiske og ordentlige menneske, du altid har ønsket dig i dit liv. Du falder pladask for ham - eller hende - og alle parader er væk. Fornuften forsvinder med lynets hast i tågerne

Henriette Eiby Christensen

Af Henriette Eiby Christensen, forfatter og coach

Negativ tænkning og negative mennesker kan hurtigt ødelægge dit liv. Psykisk vold kan give dig stress, mindreværd og indlæringsproblemer. Hvis du gennem længere tid er udsat for psykisk vold, er du også i risiko for at udvikle PTSD.

Hvis du forsøger at rette ind og please din partner, risikerer du til sidst at blive en skygge af dig selv. Det er en langsom tilvænning, fordi du tror, at du elsker din partner. Du tror det måske, fordi han eller hun siger det til dig, og fordi jeres forhold startede med at være så vidunderligt.

Derfor kan du have svært ved at tro, at det, du oplever, er sandt. Din psykisk voldelige partner kaster røgslør ud, så du ikke længere ved, hvad der er sandt og falsk, og hvem han eller hun i virkeligheden er. Det er der et ord for: ”Gaslighting”.

Måske er du samtidig blevet økonomisk afhængig, og du kan ikke længere overskue alt det, der skal til for at flytte. Du er blevet pillet ned, langsomt og umærkeligt. Du har mistet dit initiativ og din livskraft.

Det er også derfor, det tager lang tid at komme sig.

Din partners motiver
Hvis din partner ikke er god mod dig, gør han eller hun muligvis nogle af de ondskabsfulde ting ubevidst eller på grund af uvidenhed, umodenhed eller dumhed. Måske er han – eller hun - helt bevidst om mekanismerne…

Selv om du forsøger at fortælle din partner, hvordan du har det, har han eller hun måske mange grunde til ikke at lytte til dig og tage det, du siger, alvorligt. Din partner kan godt gå rundt og tro, at han eller hun er et helt almindeligt og godt menneske.

Din partner er måske slet ikke opmærksom på, at du har givet ham eller hende flere chancer, og at du samtidig har gjort opmærksom på, hvor skoen trykker, og hvad der skal til, for at du føler dig respekteret.

Til trods for dette er din partner måske slet ikke klar over, hvor destruktive hans eller hendes handlinger og ord er – og hvilke konsekvenser, det har for dig at blive udsat for psykisk vold.

Usund stress - og savnet
Vi ved, hvor usund stress er. I en TED-talk, jeg så forleden, lød konklusionen, at vi som mennesker lever længst og sundest, hvis vi har et godt parforhold. Dårlige parforhold er derimod dødelige i længden. Det er sunderes at blive skilt, end det er at leve i et ulykkeligt parforhold – selv om skilsmisse generelt er usundt.

Hvis du lever i et usundt parforhold, skal du trække dig ud af det. Det er mit bedste råd, også selvom det kan virke uoverskueligt. Måske har du også en tendens til at bagatellisere det, du oplever.

Den menneskelige psyke er – heldigvis og desværre – skabt til at glemme ubehagelige oplevelser. For eksempel overlever vi - og gentager - at føde børn. Vi glemmer smerten.

Denne evne til at fortrænge gør også, at vi ofte hænger fast i det gode og fantastiske, vi har oplevet i vores parforhold. Vi glemmer de små, negative ting - og derfor går der ofte for lang tid, før vi løsriver os. Selv når bruddet er en realitet, har mange af os en tendens til at mindes de gode oplevelser og glemme de slemme. Vi kan endda tro, at vi savner vores ekspartner, men ofte er det kun tanken om det gode – den uvirkelige drøm – som vi savner. Vi savner ikke realiteterne og den psykiske vold.

Det kan du gøre
Hvis man putter en frø i kogende vand, springer den op med det samme. Hvis man putter en frø i koldt vand, som man langsomt varmer op, så bliver den og dør. Det samme gælder kvinder – og mænd – som bliver fanget i et psykisk voldeligt forhold. De vænner sig gradvist til smerten, mens volden tager til i styrke.

Det kan være nødvendigt at lave en liste over alle de gange han – eller hun - har såret dig og krænket dig og bruge denne liste hver gang, du tror, du savner din ekspartner.

Når du forlader din psykisk voldelige partner, skal du forberede dig på, at han eller hun vil have dig tilbage. Som en kvinde anonymt skrev på Facebook:

”Det er simpelthen så skørt - mine eks'er - og dem er der en del af - vil allesammen have mig tilbage, efter at de hver især har kritiseret mig sønder og sammen, og jeg er kravlet væk derfra for at redde mig selv. Når jeg endelig står op for mig selv og gør det forbi - så er jeg lige pludselig interes­sant, og der er ikke det, de ikke vil gøre … ”

Der er rigtig mange måder at ødelægge et forhold på eller måske rettere:

Et menneske.

Henriette Eiby Christensen er forfatter til flere bøger om psykisk vold og har for nyligt udgivet bogen ”Tips til at Takle Tilværelsen’.