Vive skal undersøge forskellen på mænds og kvinders løn

Der er stadig forskel på kvinders og mænds løn. Selv når man renser for faktorer som uddannelse, opgaver og arbejdssted, får mænd mellem fire og syv procent mere i løn end kvinder i gennemsnit. Derfor har 'VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd' fået til opgave at undersøge lønforskellene

24. september 2019

Mænd får mellem fire og syv procent mere i løn end kvinder i gennemsnit. Derfor udbød Beskæftigelsesministeriet i foråret opgaven med at undersøge netop den forskel - og har nu tildelt VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - opgaven. Det er seniorforsker Mona Larsen, der skal stå i spidsen for projektet, som er finansieret af Beskæftigelsesministeriet og forventes afsluttet i sommeren 2020.

I forbindelse med offentliggørelsen udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard:

"Når vi ser på ligestillingen på arbejdsmarkedet, er der fortsat forskel på mænds og kvinders løn, som ikke kan forklares. Så jeg er glad for, at vi nu får et meget kompetent forskerteam til at komme et skridt nærmere og ser frem til at modtage konklusionerne."

I 2010 offentliggjorde den såkaldte 'Lønkommision' sin rapport, som dokumenterede, at der er lang vej igen, før ligeløn mellem typiske mande- og kvindefag er en realitet i Danmark: Diplomingeniøren og civiløkonomen tjener mere end sygeplejersken og pædagogen, på trods af at deres uddannelser er lige lange. Professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet pegede i forbindelse med Lønkommisionens rapport på, at sygeplejersker betaler prisen for en lønstruktur, hvor arbejdet med maskiner og ting værdisættes højere end arbejdet med mennesker, også selvom mange kvinders uddannelsesniveau efterhånden er højere end mændenes.

Ifølge DR.dk er startlønnen for en sygeplejerske i 2019 kr. 30.600, mens startlønnen for en diplomingeniør inden for byggeri er kr. 36.150.

Kilder: Vive.dk, dsr.dk, dr.dk