Bliv glad igen efter bruddet med en narcissistisk partner

Hvis du bryder med en narcissistisk partner, har du brug for at drage omsorg for dig selv. Du har brug for at forstå, hvad du har været igennem, så du kan skabe et nyt liv for dig selv – og blive glad igen

Susanne Moeberg 425Coach og rådgiver Susanne Møberg udgiver den 30. oktober 2019 bogen 'Glad igen efter en narcissist', som du lige nu kan købe i forsalg til nedsat pris.

Af Anne-Mette Barfod

En skilsmisse fra en narcissist er ikke en almindelig skilsmisse. Forholdet går dybt ind i sjælen, fordi narcissisten har forblændet dig. Den narcissistiske mand formår at spille drømmemanden, og når du først har oplevet denne attraktive side af ham, vil du nødig miste ham. Selv om han kan være grov mod dig, vender drømmemanden tilbage igen og igen, og derfor er det så ufatteligt svært at træffe beslutningen om at gå. Sådan lyder det fra forfatter og coach Susanne Møberg, der er aktuel med bogen ’Glad igen efter en narcissist’.

”Netop forelskelse og kærligheden til narcissisten gør det så svært at forlade ham. Derfor er det nødvendigt at acceptere det stik i hjertet, der er forbundet med et brud fra en karismatisk narcissist. Du kan have følelsen af, at du må slippe en stærk drøm om jer to sammen og gå fra en mand, som du et eller andet sted stadig elsker – og som måske er far til dine børn”.

Narcissisten har brug for din energi
”Det er så svært at gennemskue en narcissistisk partner. Ofte siger vi, at en narcissist ikke har empati, men alligevel virker det som om, narcissisten har en stærkt udviklet sjette sans, når det handler om at aflæse svagheder hos dig. Derfor kan narcissisten ramme dig dybt i hjertet både med sin kærlighed og med sin kritik”, påpeger Susanne Møberg.

”Mange af de kvinder, jeg taler med, falder for en narcissist, fordi de har et stort omsorgsgen. De vil gerne gøre ham og andre mennesker glade. Det udnytter narcissisten til sin egen fordel. Han håndplukker så at sige sit ’guf’, som er kvinder, der er villige til at kredse om ham og give ham opmærksomhed. Narcissisten vinder samtidig dit hjerte, fordi han er så dygtig til at spille gentleman, kurtisere og forføre. Han kan få dig til at føle, at du er vidunderligt dejlig, og det er også en af grundene til, at du kan have svært ved at slippe ham.”

Susanne Møberg har aldrig hørt en narcissist fortælle, hvorfor han – eller hun - er så ubehagelig og grænseoverskridende:

”Det har narcissisten ikke behov for at skilte med. Til gengæld har han brug for næring i form af forelskelse, opmærksomhed, spil, alkohol og affærer med andre kvinder. Alt dette giver narcissisten et energiboost. Derfor har jeres forelskelse måske også kørt på de høje tinder med roser og masser af kærlighedserklæringer. Det kan være det, du er faldet for.”

Du skal være der for ham
Problemerne med narcissisten opstår, når forelskelsen tager af i styrke, og du igen får brug for tid til familien, dine venner og dine personlige interesser. Når det sker, kan narcissisten føle sig forbigået, og det kan være starten på en negativ spiral.

”Narcissisten er i princippet ligeglad med, om du er sur eller glad – bare han har din fulde opmærksomhed. Den får han, når han angriber og sårer dig.  De fleste kvinder føler, at de bliver aggressive på måder, de ikke har været før, når den narcissistiske partner udsætter dem for hån og beskyldninger. Kvindens vrede får narcissisten til at sige, at der er noget galt med kvinden, fordi hun er så meget ude af sig selv rent følelsesmæssigt. Måske er det ligefrem hende, den er gal med.”

Ensomt at leve sammen med en narcissist
”Det er en ensom post at leve sammen med en narcissist, for en narcissistisk mand er så god til sit dobbeltspil, at han primært krænker kvinden, når der ikke er andre til stede. Derfor ser venner, familie og andre ikke, hvor indebrændt og grov han kan være bag hjemmets fire vægge. Det får hende til at stå meget alene med sine oplevelser, og måske og møder hun ikke ret meget forståelse fra sin omverden”, påpeger Susanne Møberg.

”Når kvinde overvejer at forlade ham, skruer han charmen på - og så er han pludselig igen den drømmemand, hun forelskede sig i.  På den måde svinger hun mellem håb og fortvivlelse.”

Det kan ifølge Susanne Møberg føre til stress, angst og depression at leve sammen med en narcissistisk partner:

”Det er en utroligt svær situation at være i og bryde ud af. På den ene side elsker du ham, og på den anden side mister du dig selv sammen med ham. Til sidst indser du, at du bliver nødt til at gå, for ellers bliver du nedbrudt og ødelagt psykisk. Sammen med narcissisten mister du dig selv.”

Når du sidder alene tilbage
”Det er ensomt at miste sig selv, og samtidig kan du føle, at du har mistet din dømmekraft, fordi du gennem længere tid har fået at vide igen og igen, at der er noget helt galt med dig”, fortæller Susanne Møberg.

”Du har mistet dig selv, fordi du har tilsidesat dig selv i forhold til narcissisten. Det har du været nødt til for at holde sammen med ham, for hvis du ikke gjorde, som han ønskede, havde du en oplevelse af, at du ville miste ham. Måske truede han ligefrem med at forlade dig igen og igen.”

Når du forlader en narcissist, er det ifølge Møberg vigtigt, at du ikke står alene med alle de modsatrettede følelser:

”Det er min bedste overbevisning, at du har brug for hjælp. Du har også brug for lang tid til at finde dig selv igen og finde ud af, hvad der gør dig glad. Jeg tror, at det ligger til mange af os kvinder, at vi gerne vil strække os langt for kærligheden og familielivet. Derfor er der også store følelser på spil i bruddet med en narcissistisk partner.”

De svære erkendelser
”Det kan være en svær erkendelse, når du indser, at du har elsket en mand, som har manipuleret med dig, og måske ligefrem snydt og bedraget dig. Det rammer dybt at blive løjet for, og det kan være svært at rumme, at han var en anden person end den, du troede, han var. Du kan blive i tvivl om, hvorvidt han nogensinde har elsket dig, og du husker måske tilbage på, at du følte, at der var noget galt allerede, da du gik op ad kirkegulvet”, påpeger Susanne Møberg.

”Samtidig kan det være svært i forbindelse med et brud at opleve, at din narcissistiske partner hurtigt finder sammen med en ny kvinde. Det er imidlertid sådan, narcissister gør. De finder hurtigt en ny og er ligeglade med, om de snyder dig både følelsesmæssigt og økonomisk.”

Møberg gør opmærksom på, at du også står overfor en erkendelse af, at du har givet et andet menneske al din opmærksomhed i stedet for at mærke og respektere dine egne grænser:

”Jeg plejer at udtrykke det sådan, at en kvinde, der lever sammen med en narcissistisk partner, har en pandelampe, hvis lyskegle kun rammer ham. Hun lever selv i mørket. Derfor er det så vigtigt at afmontere pandelampen og rette lyskeglen mod dig selv, så du kan få din egen opmærksomhed, kærlighed og varme tilbage i dit liv. Du skal lære at tænke mere på, hvad du selv har brug for, end på ham, og du skal træne dig selv i at blive bedre til at sætte grænser, så du ikke forelsker dig i en ny mand af samme kaliber.”

Giv dig selv god tid
”Hvis du har børn med en narcissist, går du en svær tid i møde i forbindelse med bruddet, fordi du ikke effektivt kan skære ham ud af dit liv. Han ved stadig, hvordan han kan trykke på frygtknappen og charmeknappen hos dig, så du oplever både en fysisk og en følelsesmæssig reaktion. Derfor er det bedste, du kan gøre, at minimere hans indflydelse på dit liv”, lyder rådet fra Susanne Møberg.

”Du skal finde dig selv igen, inden du finder en ny partner. Du skal finde ud af hvilken mand, du gerne vil have, så du ikke vælger en ny på den ensomheds- og tomhedsfølelse, som du sidder tilbage med efter bruddet. Hvis du hungrer efter kærlighed, risikerer du nemlig at tiltrække endnu en narcissistisk partner – og så bliver det svært at blive glad igen.”

'Glad igen efter en narcissist' af Susanne Møberg er udkommet den 30. oktober 2019. Køb den her >>

 Glad igen forside lille