Brevkasse: Hvad gør jeg, når min eksmand manipulerer med vores søn?

Luisa oplever, at hendes søns far manipulerer med sønnen og kører solo, som om hun slet ikke har del i forældremyndigheden. Læs psykolog Anne-Cathrine Blegvads bedste råd til, hvilke handlemuligheder der er i den situation

Anne Cathrine Blegvad nytPsykolog Anne-Cathrine Blegvad styrker kvinder, der er udsat for psykisk vold, så de får livsglæden tilbage. Her i brevkassen svarer hun på spørgsmål fra Powerkvindernes følgere.

Brev til Powerkvinderne:

Jeg er kommet ud af et forhold med psykisk vold i 2010 efter 13 års samliv.

Vi har en søn som er 17 år. Han og jeg har været meget tæt knyttet til hinanden, men hans far har nu viklet drengen ind i manipulation og styrer ham. Før efterskolen kom han næsten hver dag med skolebussen.  Efter efterskolen er han flyttet ned til sin far og jeg ser ham omtrent ikke. Mens han gik på efterskolen, fortalte han mig, at hans far taler og taler, så han næsten ikke kan tænke. Samtidig fortæller hans far ham, hvad han skal gøre, og han udfritter ham for oplysninger, som min søn ikke ønsker at dele med sin far. Hans far skriver også hele tiden til ham.

Manden behandler mig som om jeg ikke eksisterer.  Det er som om, han tror, at han har eneforældremyndighed. Han melder ham ind på efterskolen og andre uddannelser og har nu også sørger for, at min søn bor hos ham – uden at informere mig om det eller drøfte det med mig.  

Jeg har det ad helvede til.

Mit spørgsmål er... kender i en god russisk lejemorder? 

Nej pjat.. jeg er nødt til at lave lidt sjov for at kunne holde det bare lidt ud.

Mit spørgsmål er: Hvordan hjælper og støtter jeg min søn bedst? Et af svarene må nødvendigvis være at sørge for at være stærk og glad og støttende og ærlig selv. Men det er hammersvært at være glad. Er ved at bukke begge ender sammen i fortvivlelse.

Mange hilsener

Luisa

 

Kære Luisa,

Først og fremmest er det godt, at du er kommet ud af et parforhold med psykisk vold. Det kræver både mod og styrke. 

Jeg kan godt forstå, at du er fortvivlet over at din søn nu er blevet offer for din eksmands psykiske vold. Det lyder som om, din søn er udsat for manipulation og isolation. Det må være vanskeligt for dig at navigere i, så du både passer på din søn, men også samtidig passer på dig selv. 

Det er lidt uklart for mig, om du har kontakt med din søn? I så fald kan du tale med ham om, hvad han oplever, og hvordan han har det med det, han oplever? Kan I tale om strategier for, hvordan han beskytter sig selv?

Har du overvejet om det måske ville hjælpe din søn at tale med en psykolog, som har forstand på de destruktive relationer, som jo også foregår mellem forældre og børn? Ofte er børn super loyale overfor deres forældre og beskytter dem på trods af, hvad der end foregår. Derfor kan det nogle gange være en god "ventil" for et barn at tale med en udefrakommende, så barnet ikke skal bekymre sig om forældrenes reaktioner. 

Jeg kan godt forstå, at det kræver alle dine kræfter at være stærk for din søn. Det må føles meget afmægtigt at stå på sidelinjen og ikke kunne gribe ind. Så husk også, at noget af det vigtigste, du kan gøre, er at passe på dig selv, så du kan være der for din søn, når eller hvis han får brug for det. 

Jeg håber, at ovenstående giver mening for dig og kan bruges. Ellers er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os igen, hvis der er noget, du gerne vil have uddybet. 

De bedste hilsner

Anne-Cathrine Blegvad
Cand. psych. aut. & Specialist i psykiatri

Læs mere om Anne-Cathrine Blegvad her >>