Ritt Bjerregaard: ”Hellere kælling end kylling”

"Skal jeg vælge mellem at være sød og flink eller en strid kælling, så vil jeg hellere være en strid kælling." Meldingen kommer fra Ritt Bjerregaard, som mener, at hendes image som kontroversiel har givet hende styrke i det politiske arbejde

Ritt Bjerregaard"Det er rystende at se, hvad mænd kan få sig selv til at skrive. Dødstrusler og trusler om seksuelle overgreb. Jeg synes virkelig, at det er ubehageligt og voldsomt," siger Ritt Bjerregaard om tonen på de sociale medier.

”Jeg vælger at være kontroversiel, fordi jeg vil forandringen. Det er nødvendigt. Mange politikere svækker sig selv ved altid at være så udglattende og bange for at gøre klart, hvor de står. Hellere kælling end kylling”, siger Ritt Bjerregaard i et interview i Berlingske, hvor hun understreger, at det ikke blot er en rolle, hun har vedhæftet sit politiske jeg, men også en rolle, hun indtager i privatlivet.

Folkedomstolen, den offentlige debat og de høvl, særligt kvindelige debattører bliver udsat for, har ændret sig drastisk gennem Ritt Bjerregaards politiske karriere. Hun har selv fået mange hak i tuden gennem tiden. I dag falder ukvemsordene i flæng på sociale medier, hvor Ritt også selv er aktiv. I hendes tid blev truslerne indtalt på telefonsvareren. Én enkelt dødstrussel har indfundet sig efter biptonen. En oplevelse der i øvrigt også prellede af på Ritt som regndråber på et par nyimprægnerede ruskindsstøvler.

”Det er tydeligt, at der er sket et skred. Det, jeg er blevet kaldt gennem årene, har været tilstrækkelig groft, men det er foregået i medierne. Med sociale platforme kan man jo anonymt svine folk til. Det er rystende at se, hvad mænd kan få sig selv til at skrive. Dødstrusler og trusler om seksuelle overgreb. Jeg synes virkelig, at det er ubehageligt og voldsomt,” siger hun til avisen.

Men det har sjældent været nemt at være en kvinde med magt. Magtfulde kvinder provokerer efter Ritts overbevisning mænd.

»Nogle mænd har den opfattelse, at de er det stærke og dominerende køn, og at kvinder i højere grad skal være, som kvinder blev tvunget til at være i begyndelsen af sidste århundrede. Mænd bliver provokeret af, at kvinder kan lige så meget, som de selv kan, og måske ovenikøbet hugger deres job.«

Og svaret på, hvad kvinderne skal gøre ved det, er simpelt:

»Vi skal være ligeglade.«

Ritt Bjerregaards tredje erindringsbog »Udenfor« udkommer på Politikens Forlag 8. oktober.

Kilde: Berlingske