Brevkassen: Hvordan kommer jeg videre efter psykisk vold?

Helena har været i et psykisk voldeligt forhold og har forladt sin partner. Imidlertid er det ikke let at komme videre, og derfor spørger hun Powerkvindernes brevkasse om, hvad hun kan gøre. Coach og forfatter Susanne Møberg svarer på brevet med gode råd til at komme videre

Susanne Moeberg 425Coach og forfatter Susanne Møberg udgiver i oktober 2019 bogen 'Glad igen efter en narcissist'. I dette brevkassesvar kan du læse Møbergs bedste råd til en kvinde, der gerne vil videre efter et psykisk voldeligt parforhold.

Kære Brevkasse,

Jeg sidder her en torsdag aften, mega udmattet efter mit tredje brud med min kæreste , som jeg har været sammen med i to lange år - hvor jeg også er blevet udsat for psykisk vold. Det er han dog ikke enig med mig i.  

Nu har jeg brugt halvandet døgn på at takke af ... igen. Jeg kan stadig høre blodet bruse i mine øre, øjnene svier, og halsen er snøret sammen efter et udmattende døgn, hvor jeg måtte gå hjem fra arbejde af samme årsag 

Jeg må virkelig holde fast i mig selv - ikke tage lidt af det dårlige ‘ik fix’, der sætter min heling tilbage.. 

Og det er de spørgsmål, som vi, der er sluppet fri, stiller os selv: Hvordan heler man? Hvordan finder man styrken og troen på sig selv igen? Hvordan tager jeg første skridt?

Kærlig hilsen

Helena

 

Kære Helena,

Du beskriver så fint, hvordan man har det, når man forsøger at slippe helt fri af et usundt forhold med psykisk vold: Man er udmattet, ukoncentreret, har svært ved at finde tilbage til sig selv, og har vanskeligt ved at overskue en almindelig dagligdag.

Allerførst må du erkende hvilken tilstand, du er i og give dig selv omsorg og tålmodighed. Du har kærestesorg, og det gør ondt.

En skilsmisse fra et usundt forhold med psykisk vold er ikke en almindelig skilsmisse. Forholdet har påvirket dig dybt ind i sjælen, og du kommer nok ikke uden om at mærke et smertefuldt stik i hjertet, når du indser, at du må give helt slip på den mand, du elsker. Den mand, som har givet dig følelsen af, at du i ham har fundet den kærlighed, du længes efter og drømmer om. 

Det gør så ondt at erkende, at I ikke kommer til at genopleve dét, der var så vidunderligt i begyndelsen af forholdet. Du svinger måske mellem fortvivlelsen og håbet om, at det kan blive godt, hvis bare han ændrer sig, eller hvis du lige finder ud af hvordan, du kan gøre.

Håbet får overtaget, og det er derfor mange vender tilbage til forholdt igen og igen. Men kun for at erkende, at det ikke bliver bedre.

Du må indse, at det aldrig bliver godt, og du må finde styrken til at give helt slip, skønt du kan mærke stikket og længslen i dit hjerte.

Du har ikke kun mistet ham, du har også mistet dig selv undervejs. Du har i al for lang tid tilsidesat dig selv, dine grænser og ladet en anden behandle dig dårligt. 

Nu trænger du til et menneske, der tager sig godt af dig, som forstår, hvor svært det er for dig, som accepterer, hvordan du har det, og som giver dig omsorg og tryghed. Et menneske, der er der for dig, som er tålmodig og giver dig den nødvendige tid til, at du kan komme dig. Et menneske, du trygt kan stole på, som ikke svigter dig, som opmuntrer dig og ønsker det bedste for dig.

Den nærmeste til at give dig det, det er dig selv. 

Nu trænger du til at være der for dig selv, lytte til dig selv, prioritere dig selv, stole på, at du ikke svigter dig selv igen. I al for lang tid har du fokuseret alle dine tanker og al din opmærksomhed på ham og jeres forhold. Nu må du i en periode fokusere på at give dig selv dét, du har behov for og sige fra over for det, som ikke er godt for dig.

Tag et stykke papir og skriv en lang liste med alt, hvad du har behov for, og hvad der vil være godt at gøre for dig selv, og som gør dig glad. 
Også selv om du ikke kan mærke lysten og glæden endnu.

Mind dig selv om, at det er en periode, og at du bliver glad igen.

Mange kærlige hilsner

Susanne Møberg

 

 Forelsket i en narcissist  Glad igen forside lille