Powerkvinde og vinder af ærespris: 'Kvinde, vælg din mand med omhu'

”Du skal aldrig være slave af kærlighed og tryghed. Hvis du går for meget på kompromis med dig selv, mister du din indre power, din livsgnist og din energi. Og så er du for alvor fattig.” Sådan lyder det fra Powerkvindernes samarbejdspartner Jean Petersen, som i dag modtog en ærespris

jean petersen1

9. november 2019

”Kvinder i min stamme i Malawi har altid været meget bevidste om at eje deres egne ting og tjene deres egne penge for at sikre den personlige frihed og uafhængighed.” Det fortæller Jean Petersen, som i dag modtog 'Hædersprisen', da organisationen 'Verdens kvinder i Danmark' overrakte priser til tre enestående og stærke kvinder med etnisk minoritetsbaggrund.

Personlig og økonomisk frihed for kvinder betyder ifølge Jean Petersen, at kvinderne i Malawi kan vælge at gå fra deres mand, hvis ægteskabet ikke fungerer. Hvis du er gift eller bor sammen med en mand, der ikke i tilstrækkelig grad yder en indsats for jeres fællesskab, så er det ifølge Jean absolut en tanke værd, om du skal gå eller blive.

”Du skal aldrig være slave af kærlighed og tryghed. Hellere gå end at acceptere et liv i trældom for at bevare den ydre status, villaen, vovsen og Volvoen. Hvis du går for meget på kompromis med dig selv, mister du din indre power, din livsgnist og din energi. Og så er du for alvor fattig.”

Du skal ikke ofre dig selv
”Hvis du vælger at blive i et halvdårligt parforhold, hvor du går på kompromis med dig selv, så siver din power stille og roligt ud af dig som luften af en ballon. Men samtidig fravælger du ubevidst nye muligheder, og du lukker øjnene for din chance for at møde en ny mand”, påpeger Jean Petersen. Det er hendes erfaring, at mange danske kvinder dagligt fravælger gunstige muligheder – både når det gælder om at finde en ny partner og et bedre job. Hun opfordrer kvinder til at gribe stafetten:

”Det kan godt være, at du for en tid føler dig som en meget lille fisk i en stor sø, men det, at du tør tro på dig selv, respekterer dig selv og bruger din power, gør dig stærk. Hvad er et smukt hus, en karrieremand og hele livet værd, hvis der ikke er plads til dig, og du går på kompromis med dig selv?”, spørger Jean.

”Gift dig med en mand, der supplerer dig og giver dig noget, du ikke allerede har. En mand, der kan få dig og din power til at vokse”, lyder opfordringen.

”Dialogen med hinanden og den gensidige respekt er nøglen til glæde og personlig power i parforholdet. Det skal ikke bare være tom snak. I det gode forhold skal man virkelig ville hinanden og give plads til uenighed. Der skal være højt til loftet, så der er plads til konflikter. Det mest dræbende for et parforhold er tavshed", fastslår Jean.

”Den største fejl, du kan begå, er at gifte dig med en konkurrent. Ægtefæller skal ikke konkurrere, for så kommer der en vinder og en taber ud af det.”

 

Kort om Jean Petersen: Jean Petersen hed Jean Makwecha, før hun kom til Danmark i 1972 og blev gift med sin første mand, som hun havde mødt, da han var udstationeret til Malawi via DANIDA. Sammen har de to sønner og et barnebarn. I dag er Jean gift igen med Ole, der oprindeligt er uddannet grafiker. Jean har i 30 år arbejdet utrætteligt for ligestilling og for at styrke kvinder, og blev i forbindelse med 'Verden Kvinder i Danmark's prisoverrækkelse kåret til æresmedlem og omtalt som en powerkvinde, ildsjæl, pioner og mentor for kvinder fra hele verden.

Jean har gennem årene inspireret kvinder med vidt forskellig etnicitet til at stå på egne ben og blive økonomisk uafhængige. Jean Petersen har arbejdet indenfor ældreplejen og har været aktiv i fagbevægelsen og på talerstolen. Hun har bidraget både til dokumentarfilm og bøger. I dag er hun gået på pension, men arbejder med at hjælpe ældre kvinder i sit hjemland Malawi, som lever i fattigdom, på familiens nåde og nogen gange endda udstødt af samfundet som hekse. Jean har også været med til at starte en skole i Malawi for forældreløse børn.

Jean Petersen har medvirket i filmen ”Kvinder i forandring”, der handler om tre kvinder, der er kommet til Danmark og har klaret sig godt. Samtidig har hun medvirket i bogen ”Også danske” af Else Cornelius, hvor Birthe Rønn Hornbech diskuterer integration med 13 kvinder fra hele verden. Bogen er udgivet på Gyldendal.

LÆS OGSÅ:

Flot ærespris til powerkvinden fra Malawi >>