Få personlig rådgivning

8 tips til at beskytte dig selv, når narcissisten kritiserer og fordømmer dig

Har du en narcissist i dit liv, så er du ikke alene. De fleste af os er stødt på narcissisten i familien, på kontoret eller blandt venner og bekendte. I den situation skal du passe godt på dig selv

De fleste af os har mødt en narcissist og ved, at narcissisten kan være særdeles charmerende - indtil han eller hun vender sig imod dig. Det vil ske, hvis narcissisten føler sig truet af dig, eller hvis du er kommet til at såre ham eller hende.

Det fastslår den amerikanske terapeut Karyl McBride, som er forfatter til bogen ””Will I Ever Be Free of You? How to Navigate a High-Conflict Divorce from a Narcissist, and Heal Your Family". Bogen udkommer på dansk på Powerpress i 2019.

Ifølge McBride er et menneske med en narcissistisk personlighedsforstyrrelse ikke i stand til at udvise empati og leve sig ind i andre menneskers følelser. Derfor skal du passe godt på dig selv, specielt hvis det er din partner, der har narcissistiske træk.

TAG TESTEN: 50 tegn på at din partner er narcissistisk >>

Et skrøbeligt ego
Det kan være meget forvirrende at stå ansigt til ansigt med en narcissist, fordi narcissisten kan være dybt charmerende, indtil bøtten lige pludselig vender. I den situation kan du blive mødt både med kritik og fordømmelse.

Dybest set er narcissisten tyndhudet med et skrøbeligt ego og en god portion selvhad. Ifølge Karyl McBride spejler narcissisten sine egne dårlige følelser over på andre. Narcissisten har nemlig tendens til at finde en syndebuk, fordi han eller hun ikke magter at håndtere sine egne følelser. Det er grunden til, at narcissisten flygter fra sit ansvar og giver andre mennesker skylden, når noget går galt.

Narcissisten svinger mellem at føle sig overlegen og deprimeret, og det kan være svært at forstå humørsvingningerne og adfærden. Du mærker negativiteten, men det virker umuligt at finde hoved og hale i, hvad der sker. Det skyldes ifølge McBride, at negativiteten udspringer af narcissistens egne problematikker. Hvis du bliver gjort til syndebuk, kan du derfor komme til at føle dig ganske forvirret.

Perfektionisme på overfladen
Du vil ofte høre narcissister tale om, hvordan andre mennesker ser ud, hvor meget de vejer, eller om deres tøj eller hår sidder godt nok. Ifølge Karyl McBride er det vigtigt for narcissisten, hvordan ting ’tager sig ud’.

Narcissister sammenligner sig selv med andre, fordi de har brug for at føle sig bedre. Hvis narcissisten kan trække dig lidt ned, føler han eller hun sig større og mere betydningsfuld. Her spiller jalousi en betydelig rolle: Narcissisten har tendens til at tro, at andre er jaloux på ham eller hende, eller også er narcissisten selv jaloux på andre. Denne måde at betragte verden på afspejler ifølge McBride, at narcissisten har brug for andre menneskers anerkendelse:

Narcissisten mangler selvværd, og derfor søger han eller hun bekræftelse hos andre i stedet for hos sig selv.

Beskyt dig selv
Hvis du har en narcissist i dit liv, kan du ifølge Karyl McBride vælge at trække dig ud af relationen, når du opdager, hvem du har med at gøre. Men hvis narcissisten er svær at komme uden om, fordi han eller hun befinder sig på din arbejdsplads eller i familien, kan du benytte dig af disse otte tips:

  1. Ignorer narcissisten: Hvis du ignorerer kritikken og fordømmelsen, giver du ikke narcissisten den tilfredsstillelse, han eller hun er ude efter, når du er i skudlinjen.
  2. Bid ikke på krogen - gå ikke ind i et skænderi: Vend den anden kind til og lad være med at retfærdiggøre eller forsvare dig selv.
  3. Forstå, at kritikken ikke handler om dig: Det er narcissisten, der har en forstyrrelse, og derfor skal du ikke tage det personligt, som han eller hun siger til dig.
  4. Sæt klare grænser og kommuniker klart og tydeligt: Giv meget direkte udtryk for din egen holdning.
  5. Hvis du beslutter dig for at holde dig væk: Sig det højt og tydeligt og vis det i handling.
  6. Stol på din egen intuition og dine egne følelser: Vores kroppe fortæller os, når der er noget galt, og når andre mennesker behandler os dårligt.
  7. Husk, at det er dig, der skal beskytte og drage omsorg for dig selv, og det er du i stand til at gøre: Du skal ikke forvente, at andre mennesker redder dig fra en narcissist. Du vil finde styrke i at stå op for dig selv og forlange at blive taget alvorligt.
  8. Husk, at alle mennesker fortjener at blive mødt med venlighed og medfølelse: Det er et godt mål at arbejde på at få mere venlighed i verden. Vær et godt eksempel for dine børn, venner og familie.

Ifølge McBride er empati det modsatte af narcissisme, så stil dig selv spørgsmålet:

Hvad kan du gøre i dag for at få mere kærlighed ind i dit liv, så du mindsker narcissistens indflydelse?

Kilde: PsychologyToday.com

Køb bogen: Bli'r jeg nogensinde god nok - hjælp til døtre af narcissistiske mødre >>