Når psykisk vold ødelægger din juleglæde

Alt for mange kvinder – og mænd – lever i frygt for deres partners vrede, misbilligelse, kulde eller trusler. Den psykiske vold kan ødelægge julestemningen

Julekuffert 

I aften er det juleaften, og derfor er vi mange, der har pyntet op med et smukt grantræ midt i stuen. I køkkenet dufter der af julemad, og familiens gamle og unge glæder sig til at pakke de smukke gaver op, der lige nu finder plads under juletræet. Alligevel kan det for mange være svært at finde den gode julestemning og lade julefreden sænke sig i det lille hjem.

Hver fjerde kvinde og hver syvende mand er – eller har været – udsat for psykisk vold. Volden finder sted bag hjemmets fire vægge og er ikke altid synlig for andre end det menneske, der er udsat for volden. Den kan være den charmerende familiefar, der viser tyranniske sider, når omverdenens blikke ikke hviler på ham, eller det kan være den udadtil kærlige kvinde, der har en alt for kort lunte i familiens skød og over for dem, der burde stå hendes hjerte nærmest.

Jul i voldens skygge
Den psykiske vold kan eksistere i alle relationer mellem mennesker, og volden er ødelæggende og farlig for de kvinder, mænd og børn, der lever i dens skygge.

Alle former for vold er grænseoverskridende, men den psykiske vold er særlig lumsk, fordi den er usynlig – ofte også for den, der til daglig er udsat for volden.

Partnerens massive kritik og humørsyge kan føre til, at den voldsudsatte til sidst kommer til at tro på, at han eller hun ikke fortjener bedre – og ikke er bedre værd end skralden fra en af julens appelsiner. De hårde ord kan med tiden blive ekkoer i dit hoved, som gentager sig igen og igen i det uendelige, så du gradvist bliver nedbrudt og føler, at du ikke er noget værd. Budskabet er, at du ikke er god nok, sød nok, rar nok, klog nok, smuk nok, slank nok. Budskabet er, at du ikke fortjener kærlighed, men kun foragt, vrede og kulde.

Du fortjener bedre
Hos Powerkvinderne håber vi, at alle de kvinder og mænd, der føler, at de er ved at segne under partnerens massive kritik eller kolde blikke, denne juleaften vil kigge ind i stearinlysets skær og huske sig selv på, at alle mennesker fortjener kærlighed og respekt. Hvis du ikke får kærlighed og respekt fra din partner, er det sandsynligvis den forkerte, du har valgt at vågne op sammen med julemorgen.

Når juletræet stråler, går du måske rundt om træet med drømmen om, at det en skønne dag bliver bedre mellem jer. Du går måske og håber på, at din partners kærlighed vil vende tilbage til dig, så I kan leve lykkeligt sammen. Men psykisk vold i form af kritik, nedgøringer, misbilligende blikke, trusler om at forlade dig og følelsesmæssig kulde er ikke kærlighed. Det er alt andet end kærlighed, for når du møder kærlighed, føler du dig elsket.

Den psykiske vold slår skår i juleglæden, og får det til at løbe koldt ned ad væggene. Lige meget hvor stor en indsats, du yder for at skabe en god, tryg og hyggelig stemning, kan din partner ødelægge det hele – alene med sin mimik, et løftet øjenbryn eller et misbilligende blik. Der skal så lidt til, for du ved nemlig allerede godt hvilken vrede, der gemmer sig i din partners indre, og du ved, at han eller hun kan finde på at true med at forlade dig – uanset, hvor velsmagende flæskestegen er.

Vi ønsker dig en glædelig jul
Powerkvinderne ønsker dig en glædelig jul, og når du sidder ved bordet, så mærk efter, om du føler dig tryg, lykkelig og glad ved tanken om dit liv sammen med din partner. Hvis du føler dig angst, utryg og usikker, skal du unde dig selv mere lykke i dit liv i det nye år.

Du fortjener - som alle andre mennesker - et liv, hvor kærlighed, tryghed og glæde får lov til at fylde.

Vi sender dig alle ønsker om en glædelig jul til dig og dine.

Du er ikke alene - følg vores side om psykisk vold på Facebook >>