8 tegn på at dit parforhold er så giftigt, at du er ved at blive kvalt

Psykisk vold kan sammenlignes med en usynlig giftgas, der får dig til at føle, at du er ved at blive kvalt. Hjertet banker, du kan have svært ved at koncentrere dig, og nerverne sidder uden på tøjet. Test om dit parforhold er giftigt - eller om du på anden vis har giftige mennesker tæt inde på livet

Toxic

Hver fjerde kvinde og hver syvende mand lever i - eller har levet i - et psykisk voldeligt parforhold. Det viser en undersøgelse, der er gennemført af YouGov for Søndagsavisen. I praksis betyder det, at mere end en halv million danske kvinder og op mod 280.000 danske mænd er - eller har været - udsat for psykisk vold i parforholdet.

Den psykiske vold er som en usynlig giftgas, der dræber din livsglæde, energi og tro på dig selv. Psykiateren Abigail Brenner beskriver i et indlæg på Psychology Today, hvilke tegn du skal være opmærksom på, når det gælder giftige relationer. Det kan både være i parforholdet, i familien eller på jobbet:

  1. Giftige mennesker manipulerer: Deres ønske er at få dig til at gøre, som de ønsker. Alt handler om dem selv. Glem alt om dine egne behov.
  2. Giftige mennesker er fordømmende: Hold øjne og ører åbne, når du bliver kritiseret for, hvad du har gjort – og ikke gjort. Kritikken rammer altid dig – ikke dem selv, og de lyver gerne, hvis det bedst tjener deres sag. 
  3. Giftige mennesker tager ikke ansvar for deres egne følelser: I stedet for at tage ansvar for deres egne følelser, spejler de dem over på dig. 
  4. Giftige mennesker undskylder ikke: De kan ikke se nogen grund til at undskylde, fordi det altid er din eller andre menneskers skyld. De forsøger at spille offerkortet for at vække sympati og medynk.
  5. Giftige mennesker er omskiftelige: Det er svært at gennemskue, hvem de er bag facaden, fordi giftige mennesker ofte skifter personlighed. De kan finde på at ændre perspektiver, holdninger og adfærd alt efter, hvilke behov, de gerne vil have opfyldt. De ved, hvornår de skal være søde for at få noget fra dig.
  6. Giftige mennesker forlanger, at du er der for dem: De forlanger, at du vælger at være sammen med dem i stedet for at tilbringe tid sammen med andre - eller i det hele taget gøre det, du selv har lyst til. Det kan føre til, at de forlanger, at du dropper mennesker, der betyder noget for dig af hensyn til dem. 
  7. Giftige mennesker sætter dig i forsvarsposition: De er ikke på udkig efter kompromisser eller gode fælles løsninger. En af deres taktikker er at rette fokus mod dig og kritisere dig for alt mellem himmel og jord. De fokuserer på problemer – ikke på løsninger. 
  8. Giftige mennesker drager ikke omsorg for dig, støtter dig ikke og er ikke interesserede i, hvad der er vigtigt for dig: Når der sker noget godt for dig, fjerner det fokus fra dem og deres mål, og derfor støtter de dig ikke. Vær på vagt over for mennesker som finder fejl hos dig og forsøger at få dig til at føle dig forkert. For giftige mennesker er loyalitet et fremmedord.

Giftige mennesker vil ofte have dig til at løse deres problemer. Du skal have ondt af dem, og det er dit ansvar, når de har det svært. Det er imidlertid umuligt for dig at løse deres problemer, for det ene problem afløser det næste. Der er altid en ny krise under opsejling. Dybest set ønsker de, at du hele tiden skal støtte dem, og hvis du ikke gør det, opstår der drama.

Hvis forholdet til et andet menneske er giftigt, så du føler dig dårligt tilpas med dig selv, skal du ifølge Abigail Brenner tage tyren ved hornene. Det kan godt være, at det er en umulig opgave at ændre den giftige persons adfærd, men du har altid selv mulighed for at forandre dig. Overvej fordele og ulemper ved at blive i relationen. Hvis det er din partner, der er giftig, kan det være nødvendigt at stoppe forholdet – og ikke se dig tilbage. Hvis det er andre mennesker i dit liv, er det måske nok blot at undgå at tilbringe alt for meget tid sammen med dem.

Kilde: PsychologyToday.com

Bøger om psykisk vold:

 

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce