Vi skal gøre op med stereotype kønsroller, så både kvinder ,mænd og andre kønsidentiteter kan gøre det, de brænder for og har lyst til. I dag er alt for mange styret af forældede normer om køn, og det kan hurtigt blive en spændetrøje for både piger, drenge, mænd og kvinder og nonbinære
Næsten 90 procent af kvinder og mænd i verden har fordomme om kvinder >>
Når du kommer til verden, er noget af det første, der bliver bemærket på fødestuen, om du er en dreng eller en pige. Dit køn afgør ofte hvilket tøj, du får på allerede i barnevognen, og kønnet spiller ind på, hvordan mennesker opfatter dig både under din opvækst og som voksen mand eller kvinde.
Du bliver på den måde født til at spille en rolle som enten mand eller kvinde, og netop i disse år er der et opbrud med det firkantede syn på køn. I medierne bliver det diskuteret, om der er to køn, eller om der i virkeligheden er mange. Diskussionen viser, at vi ikke uden videre kan putte hinanden i kasser og klistre et mærkat på, hvor der står ’pige’, ’dreng’, ’mand’ eller ’kvinde’.
Når det er sagt, er vi vant til hurtigt at afkode, om vi står overfor en mand eller en kvinde uanset, om vi møder vedkommende privat eller på jobbet. Denne afkodning rummer en hel masse antagelser og fordomme om køn, som vi er vokset op med. Vi antager måske, at mænd i vid udstrækning er på bestemte måder, mens kvinder i vid udstrækning er på andre bestemte måder.
Disse kønstereotyper er som spændetrøjer, for uanset om du er en mand eller en kvinde eller definerer dig som nonbinær, vil du hurtigt blive påvirket af omverdenens forventninger til dit køn.
Pæne piger og vilde drenge
Mange kvinder er fra de var ganske små opdraget til at være omsorgsfulde, søde, kærlige, tålmodige, smukke, velplejede og forstående, mens mange mænd fra barnsben har lært at føre sig frem, præstere på fodboldbanen, konkurrere og tage ordet på møderne. Der er stadig i mange sammenhænge forskellige forventninger til en ’rigtig mand’ og en ’rigtig kvinde’.
Hvis vi skal kunne vælge vores roller i livet frit, skal vi nedbryde stereotyperne om mænd og kvinder og barriererne mellem de der traditionelt er domineret af hhv. kvinder eller mænd. Vi skal vise, at der er plads til både kvinder og mænd i omsorgssektoren, i de mere tekniske fag, i topledelser, bestyrelser m.v.. Vi skal derfor fokusere på, at kvinder skal føle sig godt tilpas i bilværkstedet, og at mænd føler sig godt tilpas i daginstitutionen. Det kræver, at vi forstår, hvilke kønsroller vil spiller i dag, og hvordan vi kan udvikle dem, så der bliver lidt højere til loftet og mere spændvidde.
’Kønsrollerne’ er i virkeligheden et fantastisk udtryk, for det er som om, vi nærmest bliver castede til et teaterstykke på verdensscenen, hvor vi skal spille vores rolle i livet. Traditionelt har det været manden, der gjorde karriere og realiserede sig selv, mens kvinden tog sig af hjem, hus og børn. Så firkantet er det lykkeligvis ikke længere. Alligevel lever stereotyperne i bedste velgående i utroligt mange sammenhænge. I disse år prøver filmproducenterne i Hollywood at vende det hele lidt på hovedet og vise, at kvinder kan være stærke og modige heltinder og ikke primært smukke biroller. Alligevel er der lang vej at gå.
Et opgør med stereotyperne
Hos Powerkvinderne vil vi gerne bidrage til at gøre op med stereotyperne, så flere kvinder realiserer sig selv, mens flere mænd tager et større ansvar for familien. Vi vil gerne gøre op med, at det automatisk er mor, der tilsidesætter sin karriere, mens det automatisk er far, der opgraderer karrieren og stiger i graderne, når der kommer børn.
Vi ved, at der er mange kvinder, som ikke trives med rollen som yndig hovedansvarlig for hjemmet og mange mænd, som ikke trives med rollen som machomand og skaffedyr. Derfor skal vi ikke presse mænd og kvinder, piger og drenge ned i stive skabeloner.
Af hensyn til både kvinder og mænd skal vi give os alle sammen lov til at være mennesker, så vi frit kan udfolde os, og så mænd, der gerne vil være mere sammen med børnene, og kvinder, der gerne vil til tops også får mulighed for det.
Det vil styrke alle uanset køn, samfundet og den økonomiske udvikling - specielt i disse år, hvor kvinderne uddanner sig som aldrig før og derfor udgør en attraktiv talentmasse.
Du kan booke et sjovt, overraskende og underholdende foredrag med Anne-Mette Barfod, stifter af Powerkvinderne, forfatter til bogen 'Mette murer: Jeg er jo bare mig' og partner i Genderwise, som arbejder med rebranding og iscenesættelse af arbejdspladser i forhold til køn.
Du kan træffe Anne-Mette Barfod - eller hendes telefonsvarer - på +45 3011 9693 eller