Historie: Nu skal glemte kvinder have en plads i kunsten

Glemte kvinder skal frem i lyset – nyt udvalg skal pege på historiske kvinder, der fortjener en plads i det offentlige rum, mens både borgere og erhvervsliv kan komme med deres bud. Det kan være kvindelige pionerer som Danmarks første kvindelige læge Nielsine Nielsen, iværksætteren Karen Volf og tidligere kirkeminister Bodil Koch

20. februar 2025

Kulturministeriet igangsætter sammen med Aalborg Universitet et arbejde for at finde ud af hvilke centrale kvinder i danmarkshistorien, der helt åbenlyst mangler at blive hædret i det offentlige rum. Udvalget skal også komme med konkrete bud på, hvor der eventuelt kan rejses kunstværker af centrale kvinder i danmarkshistorien.

Historisk set har vi overset mange af de kvinder, der på forskellig vis har bidraget til samfundet:

”Det siger sig selv, at kvinder har været afgørende i opbygningen af vores samfund. Fra lægen Nielsine Nielsen til den entreprenante Karen Volf og vores egen Bodil Koch i Kulturministeriet. Det er derfor helt skævt, at den næste generation lige nu vokser op i bybilleder, hvor der er større chance for at møde et fabeldyr i bronze end en af de mange kvinder, der har formet vores storslåede lands historie", lyder det fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt. 

"Jeg har derfor bedt gode folk om at pege på hvilke kvinder i danmarkshistorien, de kommende generationer bør møde i det offentlige rum, og hvor de eventuelt vil skulle placeres. Forhåbentlig vil arbejdet sætte gang i både lokalt engagement og handlekraft, for naturligvis skal de enkelte kunstværker også vokse ud af et lokalt ønske og engagement for såvel historien som kunsten. Jeg glæder mig til at høre udvalgets og erhvervslivets bud.”

Tre stærke kvinder, der har gjort en forskel
Nielsine Nielsen (1850-1916) er en af de kvinder, som ifølge kulturministeren har haft afgørende betydning i opbygningen af vores samfund. Hun var en pioner inden for dansk medicin og kvinders rettigheder. Hun blev Danmarks første kvindelige student i 1874 og senere den første kvinde, der blev optaget på universitetet for at studere medicin. På trods af stor modstand fra samtidens mandlige professorer kæmpede hun sig igennem studiet og blev i 1885 Danmarks første kvindelige læge. Hendes indsats banede vejen for, at kvinder kunne få adgang til højere uddannelse og professionelle karrierer. Nielsine Nielsen var også aktiv i kvindebevægelsen og arbejdede for kvinders ret til uddannelse og ligestilling i samfundet. I dag står hun som et symbol på mod, vedholdenhed og kampen for kvinders rettigheder.

Iværksætteren Karen Volf (1864-1946) grundlagde det kendte bageri Karen Volf, der stadig eksisterer i dag. Hun startede sin virksomhed i 1890'erne i Hellerup, hvor hun bagte småkager af høj kvalitet, som hurtigt blev populære. Hendes sans for godt håndværk og forretning gjorde, at hendes virksomhed voksede til en af landets førende producenter af kager og kiks. Karen Volf var en pioner inden for dansk erhvervsliv og beviste, at kvinder kunne drive succesfulde virksomheder i en tid, hvor det var usædvanligt. Hendes navn lever videre, og vi kan stadig den dag i dag finde Karen Volf-småkager på hylderne i supermarkedet. 

Bodil Koch (1903-1972) blev i 1950 udnævnt til kirkeminister, som den første kvinde i Danmark nogensinde. Hun sad i flere regeringer frem til 1966 og var en markant politiker. Hun var medlem af Socialdemokratiet og arbejdede for en mere moderne og folkelig kirke. Samtidig var hun en stærk stemme i fredsbevægelsen. Hun talte åbent imod oprustning under den kolde krig og engagerede sig i sociale spørgsmål. Hendes indsats har haft stor betydning for både dansk politik og kirkens rolle i samfundet.

Udvalget får bud fra borgere og erhvervsliv
Udvalget for manglende kvinder i kunsten i det offentlige rum består af museumsdirektør Julie Rokkjær Birch, forfatter og journalist Sara Alfort samt arkitekt og tegnestuedirektør Søren Leth. Medlemmerne er eksperter inden for kunst, historie og byplanlægning, og de vil sekretariatsbetjenes af professor i historie på Aalborg Universitet Poul Duedahl.

Samtidig vil adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen samle en række erhvervsledere, der skal give erhvervslivets ti bud på markante erhvervskvinder, der åbenlyst mangler anerkendelse i det offentlige rum.

I løbet af foråret vil det også være muligt for danskerne at indsende forslag til de kvinder, der mangler i deres lokalområde. Danskernes input vil indgå i udvalgets afrapportering. 

Udvalget skal afrapportere sommeren 2025.

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce