Hvorfor kan det til tider føles som om, man er fremmed i sin egen familie?

... det spørgsmål stiller forfatter Katrine Marie Guldager sig selv en podcastserie, hvor hun i tre afsnit interviewer familiepsykolog Ulla Dyrløv, Psykoanalytiker Katrine Zeuthen og psykolog Inge S. Holm om, hvordan man kan føle sig forkert blandt sine nærmeste: Familien

Fremmed i familien

Kender du følelsen af at være i tvivl om din egen familie? Fornemmelsen af, at din søster lige er lidt tættere på jeres mor end du er? Taler de om dig bag din ryg? Hvordan føles det at være i en familie, du ikke stoler på? Hvad sker der, hvis du siger nej til familiefesten? Og hvorfor blander din faster sig?

Sådan starter præsentationen af Katrine Marie Guldagers bog "Det samme og noget helt andet", som udkom på Politikens forlag i 2020. Romanen er blevet revet ned fra hylderne. Den handler om at blive til og følger en ung kvinde, der under dramatiske omstændigheder mister først en veninde, og kort efter sin far. Den handler også om arvestrid og om familiens skrøbelige fællesskab.

Bogen har fået flotte anmeldelser, og mange mennesker kan utvivlsomt spejle sig i, hvor svært det nogle gange kan føles at være i familiens skød. En Gallupundersøgelse, der er gennemført for Berlingske i 2013 dokumenterer, at mere end hver femte dansker helt eller delvist har brudt kontakten til deres forældre, eller også overvejer de at gøre det. Blandt dem, der på et tidspunkt har slået hånden af forældrene, har hver tredje ikke siden genoptaget kontakten.

Det samme og noget helt andet handler også om dette: At blive fremmed for sin egen familie, og i kølvandet på bogudgivelsen har Katrine Marie Guldager i samarbejde med Politikens Forlag og Femina udgivet tre podcasts, som stiller skarpt på de udfordringer, mange af os oplever i familien:

Afsnit 1 - Familiepsykolog Ulla Dyrløv: Hvis man spørger familiepsykologen Ulla Dyrløv, så er det i udgangspunktet forældres ansvar, hvis de vil bevare en god relation til deres børn. Ulla Dyrløv, som blandt andet har medvirket i "Aldrig for sent" kommer i dette første afsnit med nogle konkrete råd til, hvad man som forældre kan gøre for at undgå, at konflikt bliver til brud.

Afsnit 2 - Psykoanalytiker Katrine Zeuthen: Psykoanalytikeren Katrine Zeuthen var med på sidelinjen da Katrine Marie Guldager skrev sin autofiktive roman ‘Det samme og noget helt andet’. I denne podcast taler Katrine Marie Guldager med Katrine Zeuthen om hvorfor det kan være svært at være i en familie. Og hvorfor er det egentlig så svært at tale om?

Afsnit 3 - Psykolog Inge S. Holm: Psykolog Inge S. Holm kender fra sin praksis en del til dysfunktionelle familier, og hun har desuden skrevet fagbogen "Livsfarlig familie". Men kan det virkelig været farligt at have usunde relationer til sin familie, og hvornår skal man sige stop? Kan man virkelig blive syg af det, hvis man ikke kan sige fra?

Du kan købe Katrine Marie Guldgars roman 'Det samme og noget helt andet' her >>