Der vil blive plads til færre middelmådige mænd i fremtiden

Øget fokus på diversitet betyder, at der vil være en hårdere screening af mændene, end de har været vant til. Det udtalte Camilla Kruse, tidligere talentchef og partner i revisionsgiganten Deloitte, til Finans. Hun er nu skiftet ud med en mand, hvilket firmaets topchef kalder 'et positivt tilvalg'

Camilla Kruse er stoppet som talentchef og partner i Deloitte efter udtalelse om middelmådige mænd. Foto: Deloitte/Ritzau

3. december 2023

Af Anne-Mette Barfod, Powerkvinderne

Den nu tidligere talentchef og partner i revisionsgiganten Deloitte, Camilla Kruse, erklærede i sommeren 2023, at der fremadrettet ville være færre pladser til 'middelmådige mænd', når der skal skabes plads til flere kvinder i toppen af Deloitte:

"Konsekvensen er, at der vil være flere middelmådige mænd, der ikke bliver partnere. Ikke, at vi har tonsvis af dem, for vi har generelt superdygtige mennesker. Men der vil blive en hårdere screening af mændene, end de har været vant til."

Udtalelsen vakte stor debat, og nu er Camilla Kruse - ifølge Finans - stoppet hos Deloitte, efter at have været ansat siden 2009. Hun bliver erstattet af en mand, og topchefen Christian Jensby afviser, at uenigheder eller Camilla Kruses udtalelser er årsagen til bruddet:

"Det er bestemt ikke et fravalg. Det er et tilvalg", udtaler han til Finans, hvorfor vi må forstå, at han har fundet en mand, der er dygtigere end denne talentfulde og erfarne kvinde, som har været ansat i firmaet i 14 år.

Et simpelt regnestykke
Nu excellerer revisorbranchen jo i tal, men det kræver ikke mange indtastninger på lommeregneren at regne ud, at Camilla Kruse har en pointe, når hun siger, at der vil være flere middelmådige mænd, der ikke bliver partnere, hvis der skal skabes plads til flere kvinder i toppen af Deloitte.

Det simple faktum, at kvinder klarer sig bedre i uddannelsessystemet end mænd, mens langt flere mænd end kvinder når til tops i det private erhvervsliv, underbygger alt rigeligt Camilla Kruses pointe.

Vi har ganske enkelt en ledelseskultur i det private erhvervsliv, der ruller den røde løber ud for en særlig type mænd, mens kvinder skal igennem noget, der mest af alt minder om et forhindringsløb på vej mod toppen. Denne kulturelle forskelsbehandling har logisk set den konsekvens, at middelmådige mænd når til tops på bekostning af talentfulde kvinder.

Fornyelse - eller forældelse
I en pressemeddelelse fra Deloitte, kunne vi tidligere på året læse, at 'Danmarks største revisions- og rådgivningshus Deloitte' fik ny administrerende direktør', og at Christian Jensby formelt overtog posten den 1. juni 2023. Helt konkret skriver Deloitte om udnævnelsen af Jensby:

"Den 110 år gamle revisions- og rådgivningsvirksomhed vil sikre sig, at morgendagens ledere får plads at udvikle sig på, og at innovation og fornyelse bliver ved med at kendetegne virksomheden. Derfor har partnerskabet i en afstemning udpeget efterfølgeren til den nuværende CEO Anders Dons."

Når vi taler 'partnerskabet', er der ifølge Finans statistisk set tale om 84 procent mænd og 16 procent kvinder. Måske er procenttallet for kvinder faldet nu, hvor Camilla Kruse ikke længere er at finde i partnerkredsen. Når vi ser på disse tal, kan vi vel egentlig med rette stille os selv spørgsmålet, om der er 'fornyelse', når en virksomhed som Deloitte skiller sig af med en så skarpsynet, erfaren og talentfuld kvinde som Camilla Kruse. Journalister, som måtte være interesserede i at stille spørgmålet til en af eksperterne i Deloittes ekspertpanel vil - så vidt jeg lige kan tælle mig frem til - møde 28 mænd og 6 kvinder. Det vil sige, at 82 procent af eksperterne hos Deloitte er mænd.

Fornærmede mandlige partnere
Det ligger lige til højrebenet at stille spørgsmålet, om de mandlige partnere i Deloitte kan være blevet fornærmede over Camilla Kruses udtalelser til Finans? Hvordan har disse partnermænd det mon med, at en talentfuld kvinde, der har formået at nå til tops i en mandeverden, udtaler, at der fremover bliver plads til færre middelmådige mænd i partnerkredsen? Mon ikke nogle af Deloittes mandlige partnere er blevet temmelig fornærmede og har ønsket at skille sig af med Kruse? Og mon ikke det har været lidt til højrebenet at nå til enighed i partnerkredsen, hvis størstedelen af partnerne er mænd?

Selv om Camilla Kruses udtalelse om middelmådige mænd i topledelse tilsyneladende ikke er populær hos Deloitte, er udtalelsen et opgør med vrangforestillingen om meritokratiet - ideen om, at virksomheder rekrutterer den bedst kvalificerede - uanset køn.

Sara Louise Muhr, der er professor i diversitet og ledelse ved Institut for Organisation på CBS, har skrevet bogen 'Ledelse af køn', hvor hun analyserer kønsdiskrimination og bias i ledelsespraksis. Hun er kritisk over for meritokratiet, som hun mener er en illusion, der skaber ulighed. Det giver hun udtryk for i et debatindlæg i Lederne:

"Så længe myten om meritokratiet får lov til at leve – og blandt andet spærrer vejen for kvoter – kommer mindre kvalificerede kandidater til, fordi vi – som følge af bias – har sværere ved at få øje på kvaliteterne hos kvinder, men også hos de mænd, som bryder med vores forforståelser af, hvad det vil sige at være (mandlig) leder."

Heldigvis er Sara Louise Muhr ikke røget ud af CBS efter den udtalelse.

Når mænd foretrækker mænd
Når vi ser på, hvor skæve tallene er, når vi taler køn og topledelse, kræver det ikke meget hovedregning at nå frem til, at der må være et temmelig stort bias i toppen af erhvervslivet. Her er Deloitte ikke alene med sit syn på eksperter og talent. Når vi kigger på C25-selskaberne er der flere topchefer, der lyder navnet Lars, end der er kvindelige topchefer. Forklaringen skal vi ifølge professor Christoph Houman Ellersgaard fra CBS, finde i snævre netværk af mænd, som rekrutterer mænd, der ligner dem selv.

Christoph Houman Ellersgaard forsker i magtbalance, magtstruktur og topledelse på CBS og er forfatter til bogen 'Magteliten’, hvor han kortlægger de danske eliter gennem netværksanalyse. Ifølge Ellersgaard har det længe set skævt ud i toppen af dansk erhvervsliv. 

”Hovedproblemet er, at der er sådan lidt vanetænkning i bestyrelseslokalerne om, hvordan en topleder skal se ud. Det kan vi jo se. Det er stadigvæk mænd, der når til tops og tager de store poster”, påpeger Ellersgaard i et interview med TV2.

Måske er det i det lys, vi skal se, at netop Christian Jensby er blevet udnævnt til topdirektør i Deloitte. Han er ganske givet superdygtig, men måske var han ikke den bedst kvalificerede? Og måske er det i det samme lys, vi skal se Jensbys udtalelse om, at Camilla Kruse nu er afløst af en mand:

"Det er bestemt ikke et fravalg. Det er et tilvalg."

Anne-Mette Barfod er stifter af Powerkvinderne og partner i Genderwise. Hun har i mange år arbejdet med køn, kommunikation, magtrelationer, branding og iscenesættelse. Samtidig har hun interesseret sig for og blogget om 'womenomics - kvinder som motor for økonomisk vækst' siden 2009. Du kan læse mere om Anne-Mette på hendes personlige hjemmeside: www.anne-mette-barfod.dk

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce