Ny kampagne: Vi skal kende tegnene på psykisk vold

Psykisk vold er den mest udbredte form for partnervold. Som pårørende, ven eller kollega kan man spille en vigtig rolle i vejen ud af et psykisk voldeligt forhold. Derfor sætter Miljø- og Ligestillingsministeriet nu fokus på, hvordan man kan genkende de ofte skjulte tegn på psykisk vold og reagere på dem

2. april  2025

112.000 kvinder og 76.000 mænd har inden for et år oplevet psykisk vold fra en partner eller eks-partner. Psykisk vold foregår ofte i det skjulte, og det kan derfor være svært for fx pårørende, venner eller kollegaer at genkende volden og spørge ind.

En undersøgelse fra VIVE viser, at danskerne er mindre tilbøjelige til at gribe ind og hjælpe, når de er vidne til psykisk partnervold, end når de er vidne til fysisk partnervold. 

Miljø- og Ligestillingsministeriet lancerer nu kampagnen ”Ser du, når kærlighed er voldelig?”, som sætter fokus på vigtigheden af, at pårørende, venner eller kollegaer kan genkende og opdage psykisk vold. Målet er, at pårørende bliver bevidste om og opmærksomme på tegn og signaler på psykisk vold og bliver bedre i stand til at afkode psykisk vold.

Manipulation, kontrol og isolation
“Det er ikke alt vold, der giver blå mærker og brækkede knogler. Psykisk vold som fx manipulation, kontrol eller isolation bliver ofte overset, selvom det har dybt alvorlige konsekvenser for dem, der er udsat for det", lyder det fra Magnus Heunicke, minister for ligestilling.

"Det er afgørende, at pårørende, venner eller kollegaer genkender tegnene på psykisk vold – og kan handle på dem. Derfor sætter vi med kampagnen fokus på, hvordan netop dem, der er tæt på kan hjælpe, hvis der er psykisk vold i et parforhold.”

Kampagnen bruger traditionelle kærlighedssymboler, som hjerter og roser for at vise, hvordan umiddelbare kærlige handlinger og ord kan skjule tegn på psykisk vold. I en podcastserie taler vært Sara Bro med pårørende til personer, der har været i voldelige forhold, og om, hvordan de blev opmærksomme på volden.

Volden ligger i gentagelsen
Psykisk vold er ifølge Elsebeth Kirk Muff, direktør for Lev uden Vold, en kompleks form for vold, der kan være lige så skadelig som fysisk vold, og den kan i mange tilfælde være en forløber til fysisk vold:

"Der ikke ét parameter, der afgør, om nogen er udsat for psykisk vold. Volden ligger i gentagelsen og nedbrydningen. Derfor er det så vigtigt, at vi som omverden bliver bedre til at genkende og reagere på de små tegn. Det kan gøre en verden til forskel for dem, der er fanget i en voldelig relation”

I forbindelse med kampagnelanceringen uddeler minister for ligestilling Magnus Heunicke hjerteformede slikkepinde og information om kampagnen på Dronning Louises Bro onsdag den 2. april. 

Kampagnen er udarbejdet med sparring fra Lev Uden Vold, Danner, LOKK, Mandecenteret, Dialog mod Vold og Dansk Stalking Center. Du kan læse mere om kampagnen på serduvolden.dk og læse undersøgelsen ’Danskernes kendskab til partnervold”, 2022 fra VIVE her, og undersøgelsen ´Vold og overgreb i Danmark 2021´ fra SDU her.

Få hjælp: Oplever du eller en, du kender, vold i en nær relation? Eller er du i tvivl om, hvad du oplever? Du er ikke alene, og der er hjælp at hente. Ring anonymt på Lev Uden Volds nationale hotline på 1888 hele døgnet rundt alle årets dage. Du kan også følge Powerkvindernes side om psykisk vold på Facebook, som vi startede i 2015 sammen med siden Psykiskvold.dk.

 

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce