Derfor vælger en psykisk voldelig partner at blive sammen med dig

Det er først og fremmest praktiske hensyn og ikke dybtfølt kærlighed, der får din psykisk voldelige partner til at blive sammen med dig. Det skriver forfatter og coach Annie Kaszina, som selv har levet 20 år i et psykisk voldeligt parforhold

Hvis du lever sammen med en partner, der behandler dig forfærdeligt, er der sikkert mange mennesker omkring dig, som ikke forstår, hvorfor du bliver i forholdet. Ifølge den britiske coach og forfatter Annie Kaszina kan der være mange gode grunde til, at du vælger at blive sammen med en partner, som måske ikke er god for dig. En grund kan være, at du ikke kan overskue at gå fra ham rent økonomisk, men det også være, at I har børn sammen, hvilket naturligvis kan gøre det svært.

Imidlertid er der ifølge Kaszina også mindre gode grunde til, at du vælger at blive sammen med ham: Det kan være, at du i dit stille sind håber på, at din psykisk voldelige partner inden længe vil få gennemført en personligheds-transplantation og derved forvandle sig tilbage til den mand, han var, dengang du forelskede dig i ham.

Et sjældent spørgsmål
Det spørgsmål, som sjældent bliver stillet, hverken af dig selv eller af andre, er: ”Hvorfor bliver han sammen med dig?”

Når du lytter til hans ord, er det forståeligt, hvis du i dit stille sind begynder at undre dig over, hvorfor han i det hele taget vælger at blive sammen med dig. Han kan sandsynligvis finde på at sige lidt af hvert til dig, blandt andet følgende:

 • Du fortjener ham ikke
 • Du har skuffet ham gang på gang på alle mulige områder
 • Du er spild af tid og en falliterklæring som kæreste, kone, mor og kvinde
 • Han har lidt i forholdet, fordi du ikke har været i stand til at tilfredsstille hans behov
 • Han er for god til dig
 • Du driver ham til vanvid.

Hvis hans udtalelser om dig gentager sig som en gammel grammofonplade, der sidder fast i rillen, er det naturligt, at du på et tidspunkt føler du dig nødsaget til at stille dig selv spørgsmålet:

”Hvis jeg er så forfærdelig. Hvorfor vælger han så at blive sammen med mig?”

Alle de forkerte grunde
Ifølge Annie Kaszina er der forskellige mulige forklaringer på, hvorfor han ikke har pakket sit gode tøj og er gået fra dig. Der er blandt andet følgende fem grunde, som coachen betragter som "mindre sandsynlige":

 1. Han elsker dig. Det er ganske enkelt usandsynligt, at han elsker dig. Han kan sikkert slet ikke lide dig. Hvis han elskede dig, ville han ikke tale sådan til dig.
 2. Han bliver sammen med dig af hensyn til børnene. Hvis det var sandt, ville han ikke opføre sig så dårligt over for dig, når børnene er til stede. Hvis han tog hensyn til børnene, ville han heller ikke kunne finde på at tale så dårligt om dig til dem.
 3. Han mener stadig, at jeres forhold er værd at kæmpe for. Hvornår har han nogensinde kæmpet for jeres forhold?
 4. Han har indset sine egne fejl. At han skulle indse sine egne fejl er ifølge Kaszina lige så sandsynligt, som at han vil gennemgå en kønskifteoperation.
 5. Han synes, at det I har sammen, er værdifuldt. Nej, lyder det fra den britiske coach, for så ville han ikke smide jeres forhold i skraldespanden med jævne mellemrum.

Men hvordan kan det så være, at han bliver sammen med dig?

Ifølge Annie Kaszina vælger en psykisk voldelig partner at blive, fordi:

 • Han har trænet dig i at gøre, som han ønsker. Han behøver faktisk kun at kaste et bestemt blik på dig, før du kryber ind i dig selv.
 • Du stiller ikke ret mange krav. Naturligvis fortæller han dig, at du er krævende, men det er ikke sandt. Du er vant til at leve af krummer, og det fungerer fint for ham.
 • Han slipper for at skulle klare alting selv. Du fungerer som en tilfredsstillende husholderske, barnepasser m.v. - og når I er sammen med venner og familie, sørger du sikkert for at være præsentabel, så du viser dig fra din bedste side.
 • Han ønsker ikke at miste nogen af sine materielle goder. En psykisk voldelig partner er overbevist om, at det, der tilhører dig, også tilhører ham. Han har ingen planer om at dele noget med dig, hvis han på nogen måde kan undgå det.
 • Han har brug for at have magt og kontrol over et andet menneske - og det er så dig.
 • Det er en sport for ham at trække dig rundt i manegen. Og for dig er det ikke en sport at gøre det sværere for ham at køre om hjørner med dig.

Trusler om skilsmisse
Det er ifølge Kaszina ikke usandsynligt, at din partner fra tid til anden truer med at forlade dig:

"Min ex-mand truede mig med skilsmisse cirka hver sjette uge, og dengang var jeg forfærdelig naiv", fortæller coachen, som i dag hjælper kvinder fri af psykisk voldelige forhold:

"Jeg antog, at når han truede med skilsmisse, måtte det være fordi, han var tæt på at tage sit gode tøj og gå. Derfor forsøgte jeg at holde på ham. I virkeligheden elskede han at høre sin egen stemme, når han truede mig med, at han ville forlade mig. Han castede sig selv i rollen som helten, der var blevet uretfærdigt behandlet, manden, der måtte tåle meget og manden, der kæmpede med umenneskelige krav for at blive i forholdet til mig."

Annie Kaszina fortæller, at hendes daværende mand til sidst gik sin vej, men det var først, da hun selv insisterede på, at de skulle bryde op:

"Da han gik, var det kun for at føje mig for en kort stund, for han var sikker på, at jeg ville indse mine egne fejl. Selv da vi begge havde hyret skilsmisseadvokater, havde han en tro på, at han kunne vinde mig tilbage."

Uvirkelig virkelighed
Hvis du – når du læser dette – kommer til at tænke: ”Det lyder virkelig langt ude”, så har du ifølge Annie Kaszina ret: Det er langt ude, men i virkelighedens verden lever mange kvinder og mænd i psykisk voldelige parforhold:

"Uanset hvad din partner fortæller dig, så er du – og vil altid være - gåsen, der lægger hans guldæg. Kun hvis det lykkes ham at finde en erstatning for dig, vil han vælge at forlade dig."

Hvis han møder en ny kæreste, er det en helt ny problemstilling, så indtil videre skal du ifølge Kaszina blot huske på dette: Din psykisk voldelige partner ser dig først og fremmest som en praktisk hjælp i hverdagen, mens du altid har drømt om ham som manden, der kunne gøre dig lykkelig.

"Det er grunden til, at I to aldrig virkelig kan mødes. Uanset om din psykisk voldelige mand vælger at blive sammen med dig, eller om han vælger at forlade dig, er I for længst gået fra hinanden. Derfor giver det ikke nogen mening for dig at forsøge at redde ham eller elske ham", vurderer Annie Kaszina og tilføjer:

"Du har brug for at drage omsorg for dig selv."

Kilde: Recoverfromemotionalabuse.com

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce