Psykisk vold: Han manipulerer med mennesker omkring mig

FORTÆL DIN HISTORIE: Henriettes psykisk voldelige eksmand er så charmerende og tillidsvækkende, at han er i stand til at manipulere med mennesker omkring hende. Det har betydet, at hun har måttet vinke farvel både til venner og familiemedlemmer - for at beskytte sig selv

marionetdukker dreamstime xs 52468768

Af Henriette, der er udsat for psykisk vold

Jeg mødte for knap 7 år siden en skøn mand. Jeg var forelsket til op over begge ører. Følelserne var gensidige, så meget hurtigt rykkede vi sammen.

Efter nogle måneder gik jeg hen og blev gravid. Det var ikke planlagt, men emnet havde været på banen, og vi valgte derfor med glæde at kaste os ud i forældrerollen sammen. Det virkede lidt som om han tænkte "så, nu har jeg hende" for i samme moment, ændrede han karakter 180 grader:

Voldsom jalousi, kontrol og psykisk terror blev desværre hurtigt min hverdag. Venner og veninder blev langsomt, men sikkert, mine små terapeuter, der blev læsset af til.

Fandt styrken til at gå
Efter knap seks år med hans tyranni fandt jeg mod og styrke til at gå fra ham. Jeg havde forsøgt flere gang før, men denne gang besluttede jeg, at nu skulle det være slut.

Han gentog det handlingsmønster, som jeg kendte så godt fra vores liv sammen: Han skiftede mellem at være sød og og truende over for mig. Det havde ingen effekt, for jeg var fast besluttet på, at jeg ikke ville leve sammen med ham mere. Vores kontakt skulle skæres ned til et absolut minimum, hvor der kun var plads til det praktisk omkring vores fælles barn.

Da hans strategi med at skifte mellem at være sød og truende ikke fungerede, begyndte han at chikanere mig. Han kimede mig ned og sendte stribevis af SMS'er.

Det havde ingen effekt:

Jeg holdt fast i min beslutning om, at jeg aldrig mere ville vende tilbage til ham. For hver gang jeg ikke lod mig fange af hans net, følte jeg, at endnu en sejr var vundet.

Han kontakter mine venner
Efter noget tid med chikane mærker jeg, at jeg definitivt er på vej ud og væk..... men, men, men.... glæden er kort:

Han begynder nu at kontakte min familie, mine venner og mine veninder. ALLE der gider høre på ham, læsser han af på. ALLE, der gider høre på ham, sviner han mig til overfor.

Resultatet er, at jeg er blevet nødt til at vælge rigtig mange mennesker fra i mit liv ovenpå denne tur. Jeg finder nemlig ud af, at en stor del af MINE venner, pludselig ikke længere er mine venner, men hans. Til trods for dette, bliver de forargede, da de ryger ud af mit liv.

For selv at overleve, er jeg begyndt at slette alle de mennesker på Facebook, der har kontakt med ham. Der er røget tætte venner, veninder og sågar familiemedlemmer. Bedst som jeg tror, at nu er der fred, kontakter han flere i mit netværk. Det har bevirket, at jeg nu kun har en meget lille omgangskreds.

For mig er det i dag en trøst af vide, at min omgangskreds består af rigtige venner og familiemedlemmer, som jeg kan stole på. Det er sådan nogle venner, jeg har brug for. Samtidig må jeg desværre sande, at min psykisk voldelige ekspartner fik sin vilje og fuldførte sin mission: Han fik mig isoleret, og har med charme og hjælpsomhed desuden formået at få folk over på sin side. Han har formået at vende rigtig mange mennesker mod mig, som var de hans marionetdukker.

Netværket er nødvendigt
For at kvinder kan komme ud af voldelige forhold - uanset om det er fysisk eller psykisk vold - er det ALTAFGØRENDE, at netværket forstår, hvor vigtigt det er, at de lukker af for den voldelige partner. Problemet er bare, at omgangskredsen typisk oplever den psykisk voldelige partner som sød, sjov, mild og god. Når han først får taletid hos dem, er der mange mennesker, som slet, slet ikke er i stand til at gennemskue hans agenda. Dermed kan de – ubevidst - være årsag til, at konflikter eskalerer, da de uforvarende kommer til at puste til ilden. Det sker dels i kraft af selve kontakten, som kan være pinefuld for den kvinde, der er udsat for psykisk vold. Men omgangskredsen kan også komme til at puste til ilden ved at give ekspartneren informationer, der ikke skulle være givet. Informationer, som han kan bruge mod hende.

Mennesker, der udøver psykisk vold, er ofte i stand til at vende og dreje ord, så ordene passer ind i deres verdensbillede. Min psykisk voldelige ekspartner bruger kontakten til mine venner og min familie som et værktøj i sin konflikt med mig.

Om at vælge mennesker fra
Mennesker omkring kvinder, der har været i voldelige forhold, må forstå, at tilliden til andre mennesker har trange kår. Alle er på prøve. Dem, der er loyale, bliver i ens liv. Dem, der har et ben i hver lejr, bliver du ganske enkelt nødt til at vælge fra - udelukkende for at beskytte dig selv. 

Derfor er det altafgørende, at både familie og venner bekender kulør og vælger side, når du forlader din psykisk voldelige partner. De mennesker, der ikke vil vælge side, må som minimum forstå, at det er derfor, de bliver valgt fra.

Jeg har desværre en veninde, som giver udtryk for at være neutral. Hun vil ikke blande sig. Det er hendes standpunkt til trods for, at hun oprindeligt var min veninde - ikke hans. Hun tager det, jeg siger, med et gran salt, fordi min ekspartner har kontaktet hende. Det informerede hun mig først om længe efter, at det var sket. Hun fortæller så, at han har siddet og læsset en masse af til hende. For mig er det utroligt trist, at hun har siddet og lagt øre til hans talestrøm, og min eneste tanke er: Jeg kan ikke mere stole på hende, og hun må vælges fra, selv om det bliver et savn. Det lyder hårdt, men jeg har lært lektien: Jeg stoler ikke på nogen, der har kontakt med ham. Jeg VED, hvad han er i stand til. Det ved andre mennesker ikke. Han har aldrig truet og tyranniseret dem.

Mester i manipulation
Min ekspartner er mester i manipulation og svær at gennemskue. Han snor andre mennesker om sin lillefinger. Den eneste måde, jeg kan beskytte mig selv på, er ved at afbryde kontakten til alle de mennesker i vores omgangskreds, der har tæt kontakt med ham. På den måde ved de intet om mig, og når de intet ved, kan de ikke – bevidst eller ubevidst – komme til at give ham informationer om mig, som han kan bruge imod mig.

Jeg gambler ikke længere med mit privatliv. Jeg gambler ikke med min fremtid. Jeg gambler overhovedet ikke, når det gælder min psykisk voldelige ekspartner og min egen sikkerhed. Jeg tager ALLE forbehold for at beskytte mig selv fra hans videre kontrol og tyranni. Det betyder så, at jeg vælger ALLE fra, der tror, at de kan være venner med os begge to. Det er desværre en nødvendighed.

Mennesker er hans marionetter
Jeg vil gerne opfordre dig – kære læser – til at dele mit budskab, så andre ofre for psykisk vold kan forberede sig på, hvordan en psykisk voldelig partner kan manipulere med venner og familiemedlemmer.

Mange mennesker medvirker ubevidst i min ekspartners uhyggelige teateropsætning, som har til formål at ramme mig. Formålet er at presse mig ud over scenekanten, mens han selv modtager bifald som helten i forestillingen.

Ofte føler jeg, at jeg kæmper en ulige kamp, fordi jeg mister venner og familiemedlemmer. Det er mennesker, der slet ikke kan forestille sig, hvor truende han kan være over for mig, når vi er under fire øjne. Men jeg kæmper videre for et trygt liv, og han skal ikke være en del af mit private liv, hverken direkte eller indirekte.

Mit motto er blevet:

”Stand up for what you believe in, even if you're standing alone”.

Henriette vil gerne være anonym, og derfor er navnet ændret. Hvis du også gerne vil dele din historie om psykisk vold med andre, er du velkommen til at sende en Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Vi garanterer også dig 100 procents anonymitet.

Powerkurser Rosie

Psykisk vold briller annonce

Positiv kommunikation annonce

Womenomics annonce

Stereotyper annonce

Facebook site . annonce

Pengepsykologi og partnervold annonce

Presseklip annonce